TEA&ROCK. Música en blau

Un projecte transgressor on utilitzem la música com a llenguatge universal i mitjà de comunicació i d’expressió emocional per donar veu i visiblizar a les persones de l’espectre autista

És un recopilatori de música rock cantada per xiquets amb autisme

La música permet representar elements abstractes i subjectius com poden ser les emocions, tan difícils de comprendre per a les persones de l’espectre autista. La música es converteix així en un mitjà de comunicació no verbal, una alternativa per a aquelles persones amb dificultat en l’ús del llenguatge.

Un projecte inclusiu: 6 nens amb autisme, familiars, amics, companys de classe, centres educatius, un productor boig , uns col·laboradors de luxe i un estudi de música. El resultat ha estat una experiència inoblidable.

Etapes:

  • Selecció de les cançons de la recopilació. Es van escollir 6 cançons populars valencianes, una cançó d’un grup de rock actual de Castelló (Criptozoos), una cançó d’un cantautor valencià (Dani Miquel) i una composició inèdita de Juan Vives que tracta sobre la vida d’una persona amb TEA.
  • Contractació dels músics i enregistrament dels temes. Es van adaptar totes les cançons a l’estilo rock a càrrec del músic Rubén Gómez. Van col·laborar a més una gran selecció de músics professionals.
  • Selecció dels nens participants. Es van escollir xiquets amb autisme que volguessin participar i que tinguessin la possibilitat de cantar i se’ls va oferir la possibilitat de comptar amb la participació dels seus companys i/o amics.
  • Formació. Es van reunir a les famílies, mestres i terapeutes per explicar-los el projecte, com seria la metodologia, els terminis de desenvolupament i la importància d’aquest treball com a projecte inclusiu que ofereix una visió diferent de les personsa amb trastorn de l’espectre autista com a persones capaces d’arribar on vullguen sempre que l’entorn s’adapte a les seves característiques i necessitats.
  • Assajos individuals i assajos grupals. Durant els tres mesos previs a l’enregistrament els nens van estar assajant en els seus respectius centres al costat dels seus companys de classe, o en defecte d’això amb els seus companys fora de l’aula. També van realitzar sessions d’assaig particulars per treballar aspectes tècnics de les cançons.
  • Enregistraments en l’estudi. Es van concretar unes dates per a que cada xiquet pogués anar amb el seu grup de companys de classe. Va ser una experiència educativa molt enriquidora que va oferir als nens l’oportunitat de comprendre com es duu a terme el procés tècnic d’enregistrament d’una cançó. Una experiència emocionant de visitar un estudi de debò que els va fer sentir com a autèntics professionals.
  • Disseny de la imatge gràfica del projecte. Paral·lelament es va estar treballant la imágen gràfica del projecte de la mà de la dissenyadora gràfica i artista Verónica Fabregat.

S’estima la presentació oficial del projecte el 6 setembre de 2019 al costat d’autoritats i principals mitjans de comunicació,

Una altra de les accions que engloba el projecte és la creació d’un videoclip d’una de les cançons que servirà com a bandera per a la promoció de l’ús de la llengua valenciana en tots els col·legis de la comunitat Valenciana: Parla en valencià. Per a l’enregistrament d’aquest videoclip s’ha contractat a la productora Lluerna Creacions, i es va realitzar una convocatòria massiva per a la participació en el mateix.